Kjendishelter bidrar til illegal markedsføring

Fra sofastolen kan du ofte se reklame for forskjellige spilleforetak på TV, med frontfigurer som John Carew, John Arne Riise, Thorstein Helstad og Bernt Hulsker. Det er imidlertid ulovlig for utenlanske spillforetak å annonsere i Norge, og den norske stat liker dårlig at norske kjendiser bidrar til illegal markedsføring av spillforetak.

spill-nett

Den siste tiden har vi så ofte som 62 ganger i timen kunnet bli informert om forskjellige spilltilbud på TV-skjermen. Via en rekke TV-kanaler som ikke sender fra norsk jord, blir vi kjent med de mange utenlandske spilltilbudene såsom “Unibet flaks er ingen tilfeldighet”. Det er imidlertid ulovlig for utenlandske spilleforetak å markedsføre seg i Norge, men med reklame via selskaper som sender utenfor Norge har vi alle likevel kunnet iaktta norske kjendiser som snakker varmt om noe som er et stort problem for den norske stat. Med kjendiser som fronter illegal markedsføring blir Lotteritilsynet sterkt utfordret.

Det er et problem for den norske stat at norske idrettsatleter som har vokst opp med monopolets goder, fronter de utenlandske spilleforetakene. Lenge har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto hatt monopol i Norge og har gitt av overskuddet til forskjellige formål innen idretten. I dag står utenlandske spillselskaper for 60 % av nettgambling i Norge, sammenlignet med lokale spillselskap som står for resten. Regjeringen jobber med å stoppe reklamesendingene, og kanskje er det nødvendig med nye lover for norske aktører som medvirker til å bryte reklameforbudet.

Det er ikke snakk om å stoppe kamper som sendes på TV, selv om det også forekommer markedsføring på f.eks. drakter her, men tilsynsaktiviteten vil bli økt. Alle kjendiser vil bli informert om at de promoterer et spilltilbud som er ulovlig i Norge. Mina Gerhardsen, leder for rusfeltets samarbeidsorgan Actis, og Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen samtykker med Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet, når det gjelder dette.